Robotar med armar så flinka – benar ur den svåraste skinka

Om ni bortser från det klämkäcka julrimmet så är detta en riktigt intressant robot. Det är den japanska (vad annars) skinkurbenarroboten HAMDAS-R, utvecklad av Mayekawa Electric, som dessutom är betydligt snabbare än mänskliga arbetare. Enligt specifikationerna på tillverkarens webbsida klarar HAMDAS-R av att bena ur 500 skinkor i timman. Det motsvarar 25 skinkor var tredje minut. Tatsuya Umino, vicechef för Mayekawa, konstaterar, i ett inslag som SVT:s Rapport sände på julafton, att företaget där skinkorna benas ur nu kunnat halvera personalstyrkan efter att de effektiva robotarna togs i bruk.

– Innan vi fick vår robot, Hamdas-R, behövdes 20 anställda för att bena ur 500 skinkor i timmen. Nu klarar vi det med tio anställda, alltså tio färre.

Robotens namn, HAMDAS-R, är gissningsvis en förkortning för HAM (skinka) De-boning Automated System, eller något liknande. Den klarar alltså av något som robotar generellt har mycket svårt för, nämligen att urskilja och bearbeta föremål som dels är mjuka och dels varierar i dimensionerna från gång till gång. HAMDAS-R ska kunna urskilja kött från ben under löpande arbete. Exakt hur detta går till, via visuella sensorer eller liknande, är dock oklart i nuläget men av videobilderna kan vi se att roboten består av en enda arm med ett knivliknande föremål längst ut på armen.

Denna robot deltog även på Japans årliga ”Robot Award”-tävling, precis som den jordgubbsplockande roboten från IAM-BRAIN. Utvecklaren Mayekawa säger att de hoppas kunna skapa ett generellt system för alla typer av liknande mjuka livsmedel, t.ex fisk, grönsaker m.m.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: