Athlete Robot lär sig mänsklig löpning

För en månad sen publicerades en artikel om de snabbaste bipedala robotarna här på Robotnyheter. Nu ser det ut som de kan få hård konkurrens från en ny spelare, nämligen Athlete Robot. Denna bipedala robot skiljer sig även markant från de tre humanoider som togs upp i den förra artikeln. Athlete, som är skapad av den japanska forskaren Ryuma Niiyama med målet att ta fram en springande bipedal robot, har nämligen utrustats med ”riktiga” muskler.

Varje ben har sju uppsättningar artificiella muskler där varje uppsättning har en till sex pneumatiska aktuatorer som funktionsmässigt motsvarar muskler i människokroppen. Det gör att roboten får en mycket mer naturlig och människolik springstil, till skillnad från de stelbenta löpstilar vi hittills sett hos Asimo och liknande humanoider.

Hela underbenet på Athlete är mycket lika de fjädrande benproteser som dubbelamputerade löpare använder. Niiyama säger till IEEE att han inspirerats av just dessa proteser, som bland annat den sydafrikanska paralympicslöparen Oscar Pistorius, även kallad ”Blade Runner”, använder. På varje fot sitter trycksensorer samt en rörelsekänslig sensor i torson.

Frågan är hur lång tid det tar innan de bipedala robotarna nu bokstavligt talat springer ikapp de mänskliga världsmästarna i löpning och senare även föräras ett eget officiellt ”Robolympics”. Det får framtiden utvisa.

Mowgli – den hoppande roboten

Athlete springer, precis som en människa, genom att ständigt falla framåt och utnyttja den studsenergi som uppstår vid nedslaget av foten. I dagsläget klarar den dock maximalt att ta tre till fem steg i en hastighet av 1,2 meter per sekund innan den ramlar, vilket inte blir något 100-meterslopp direkt. Forskarna är dock optimistiska och tror att de efter en del finjusteringar ska kunna få ut Athlete på en riktig löparbana.

Tidigare har Niiyama forskat på en annan naturlig rörelse, nämligen hopprörelsen. Det resulterade i den bipedala, hoppande roboten Mowgli som mest liknar en storväxt groda. Videon nedan är från 2007.


Ny Teknik, BotJunkie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: