Flygande brevbärarrobotar inom tio år

I början av året intervjuade Sydsvenskan Emily Baird, forskare vid Lunds universitet, som forskar om insekter för att kunna kopiera deras beteende till robotvärlden. Hon förutspår bland annat att vi inom en snar framtid kommer se små robotar flyga omkring med paket och liknande, som ett snabbare alternativ till budbilar som fastnar i trafiken.

– Det är inte så långt bort, inom tio år, säger Emily Baird till Sydsvenskan.

Istället för GPS, radar och liknande utrustning våra flygplan behöver använder insekterna endast synen för att avgöra hur högt, snabbt och i vilken riktning de ska flyga.

– Det är en jättespännande sak med insekter för de behöver inte använda sådana saker. De har sämre processhastighet än vad vi har i våra moderna datorer, ändå kan de göra vad vi bara kan göra i stora flygplan.

Emily Baird berättar att ingenjörer redan utvecklat ett sätt att använda synintryck för att ta sig runt hinder, direkt inspirerade av sina kunskaper om insekterna. För att studera insekterna i detalj använder hon och hennes kollegor sig av humlor som flyger genom tunnlar med sockervatten. De filmas sedan med höghastighetskamera.

I Schweiz har forskare redan börjat utvecklingen av flygande robotar och användningsområdena är otroligt många. Till exempel kan budfirmor, pizzerior med flera få nytta av flygande robotar. Tänk dig själv hur du ringer och beställer pizza och en kvart senare ser du en flygande budrobot utanför din lägenhet på sjätte våningen och du behöver bara öppna fönstret för att få din rykande varma pizza.

– Att flyga små paket över staden är kanske jätteviktigt, kanske kan det spara bilar. Idén om vad paketen kan vara är gränslös. Det finns så många som kan ha nytta av det.

US Army är även mycket intresserade av flygande robotar, både autonoma och fjärrstyrda, för att kunna flyga in i byggnader och säkra dessa innan de skickar in mänskliga soldater. Om en robot sprängs eller blir nedskjuten så är det bara att ersätta den med en ny. Det finns inga nära och kära som sörjer dess bortgång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: