Robotsnablar och flygande pingviner


Trodde du att pingviner inte kunde flyga? Dags att tänka om i såna fall. Tyska Festo har nämligen konstruerat en robotpingvin vilken närmast liknar en aluminiumklädd zeppelinare som sakta glider fram i skyn. De har även en modell som simmar under vatten på ett väldigt naturligt sätt (om man bortser från de blålysande ”ögonen”).

Festo har presenterat en rad märkliga skapelser som inte liknar något vi sett förut på området. Gemensamt för dessa är att de är inspirerade av naturens egna skapelser, som formats av evolutionen under miljontals år. Festo har tagit tillvara på detta och återskapat dem mekaniskt genom att studera hur fiskar och andra främst vattenlevande djur är uppbyggda. Bland annat har de konstruerat robotmaneter som även de behärskar de båda elementen luft och vatten.

Prisnominerad robotsnabel

I april 2010 var det dags för en ny skapelse: robotsnabeln, som hämtat inspiration från naturen och på många sätt påminner om en elefants snabel. Själva snabeln är uppbyggd av flera segment med små individuellt uppblåsbara luftkuddar som förändrar snabelns form och riktning. I nedanstående video visas bland annat hur den tryckluftsstyrda snabeln griper tag om och lyfter upp ett ägg.

Festos innovativa robotsnabel är även en av de tre finalisterna i Deutscher Zukunftspreis 2010 (tyska framtidspriset 2010). Den 1 december 2010 kl 10.30 kommer den tyska TV-kanalen ZDF direktsända prisutdelningen, som är den fjortonde i ordningen.

Nedanstående video innehåller ett kollage av Festos skapelser, bland annat AirPenguin, en interaktiv vägg och en 3D-skrivare.

Festos robotmanet – Aquajelly (som även finns i en luftburen version).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: