Sverige riskerar halka efter i robotutvecklingen

Det finns en del av robotindustrin som Sverige är på väg att missa. Små robotar som städar, klipper gräs och hjälper oss i vardagen kommer bli en marknad värd många miljarder, skriver robotutvecklaren Leif Ahlman under rubriken ”Dags att tvätta bort robotens nördstämpel” i en debattartikel på Ny Teknik.

Han menar att vi i västvärlden ser robotarna utanför industrin som ett hot mot mänskligheten, när robotnationen Japan ser dem som en möjlighet och en del av framtiden. Vidare skriver han:

Robotindustrin förväntas vara värd 36 miljarder kronor år 2015, enligt analysföretaget ABI Research. Det vill säga den delen av robotindustrin som inte är industrirobotar i produktion, inte heller robotar som förknippas med missiler. Utan robotar som börjar dyka upp i våra hem i form av dammsugarrobotar och gräsklipparrobotar, extrahjälp på sjukhus med mera.

Prisfall på sensorer och datorer har gjort det möjligt att utveckla och producera robotar i större volymer och till lägre pris. Det har också gett entusiaster en möjlighet att utveckla hemma. Japan har länge haft en positiv inställning till robotar, sett dem som en del av framtiden. I väst ser vi robotarna utanför industrin mest som ett hot, maskiner som vänder sig emot mänskligheten. Det är en syn vi inte har råd med.

Kina beslöt i sin femårsplan att de skulle komma ikapp väst inom robotteknologin. Men de har redan både hunnit ikapp och gått förbi oss. Vi kommer att få se användbara, billiga robotar inom en snar framtid. Är vår industri rustad för detta?

Enligt Ahlman behövs förändringar av lagstiftningen för ett mer robotanpassat samhälle. Han efterlyser även fler tävlingar, till exempel med autonoma bilar i STCC, för att öka robotintresset bland svenskarna.

Läs hela artikeln på Ny Teknik.

Diskutera ämnet på Robotforum.nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: