Linköpings universitet skaffar Motoman-robotar

Två splitternya Motoman-robotar invigdes vid avdelningen för produktionsteknik på Linköpings universitet den 20 oktober 2010.
Det var den ena roboten, Matilda, som själv klippte av det blågula bandet under invigningscermonin. Det är tack vare ett samarbete med Yaskawa Nordic AB som LiU nu får tillgång till de två robotarna, värda cirka 1,5 miljoner kronor.


Kerstin Johansen, lektor vid Avdelningen för produktionsteknik på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, kan konstatera att studenterna uppskattar nyförvärvet:

– Vi har redan börjat använda dem i laborationer och studenterna är mycket ivriga att få testa hur dessa moderna robotar kan programmeras. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda dem att labba med den allra senaste robottekniken.

Jan Lindmark, VD Yaskawa Nordic, närvarade även vid invigningen och underströk vikten av samarbete mellan forskare och ingenjörer ”som tänker som vi:”

– Och som vill pröva nya användningsområden för industrirobotar där enkelhet och säkerhet i användningen kan kombineras med avancerad sensorteknik för att hitta tillämpningar som inte traditionellt förknippas med industrirobotar.

Ska kunna tapetsera möbler

Robotarna kommer tack vare ny sensorteknik att vara av stor betydelse för möjligheterna att forska om bland annat hantering av flexibla material såsom tyg, mjukplast, papper med mera.

Kerstin Johansen, universitetslektor vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI), ser nya marknader för robotanvändning, till exempel vid tapetsering av möbler och säger i ett pressmeddelande:

– För studenternas del är det en otrolig vinst att få möta den här tekniken – de kommer att gå ut i arbetslivet med högre ingenjörsmässig kompetens. Sist men inte minst ökar universitetets möjligheter att attrahera intressanta internationella gästprofessorer när vi har utrustning i framkant.

Motoman är en robot med många strängar på sin lyra, som synes av videoklippen nedan.

Motoman tillagar Okonomiyaki (en japansk form av omelett):

Motoman som bartender:

Motoman monterar stolar:

Ännu fler Motoman-klipp finns här.

Annonser

2 svar to “Linköpings universitet skaffar Motoman-robotar”

  1. […] eller lunchrast. Tillagningen av maten sköts dock än så länge av människor, men som vi på Robotnyheter tidigare skrivit om klarar Motoman bland annat av att steka japansk omelett och servera […]

  2. […] eller lunchrast. Tillagningen av maten sköts dock än så länge av människor, men som vi på Robotnyheter tidigare skrivit om klarar Motoman bland annat av att steka japansk omelett och servera […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: