De snabbaste bipedala robotarna

Länge var Hondas Asimo den snabbaste bipedala roboten och även den första i mänsklig storlek som över huvudtaget kunde springa. Redan i slutet av 2004 släppte Honda en video på en uppdaterad Asimo-modell som kunde springa i 3 km/t. Men idag har Asimo bokstavligt talat blivit omsprungen av både Toyotas och Boston Dynamics bipedala robotar, åtminstone vad gäller hastighetsrekord.


Asimo – Honda

Under 2005 ökades löphastigheten till 6 km/t rakt fram och 5 km/t vid kurvtagning. Tiden som båda fötterna är i luften (vilket skiljer löpning från gång) ökade även från 0,05 till 0,08 sekunder. Att Asimo varit med ett tag fick vi en påminnelse om den 31 oktober i år, då den firade sin 10-årsdag.

Partner Robot – Toyota

Toyotas Partner Robot kan, till skillnad från Asimo, hålla balansen om den blir knuffad. Åtminstone så länge man knuffar den framifrån. Stillastående står den lätt framåtlutad och den springer i 7 km/t, vilket är aningen snabbare än Asimo. Tiden mellan varje steg är 340 ms och under 100 ms är båda fötterna i luften samtidigt. Intressant är även hur den vrider överkroppen i sidled när den springer, inte helt olikt en joggande människa.

Till skillnad från Asimo kan inte Partner Robot gå på ojämna ytor som till exempel trappor, skriver Robotics Zietgeist.

Petman – Boston Dynamics

Sedan har vi den mest imponerande i trion, nämligen Boston Dynamics robot Petman, som är en efterföljare till den fyrbenta Big Dog, vilket syns på hur skickligt den parerar knuffar, precis som sin föregångare.
Petman går (inte springer, eftersom båda fötterna då måste vara i luften samtidigt) i en hastighet av 4,4 mph (lite drygt 7 km/t), vilket är aningen snabbare än Toyotas robot.

Ännu snabbare är föregångaren Big Dog, som kan springa i över 8 km/t (5 mph). Men eftersom den är fyrbent spelar den förstås i en annan liga.

Annonser

Ett svar to “De snabbaste bipedala robotarna”

  1. […] en månad sen publicerades en artikel om de snabbaste bipedala robotarna här på Robotnyheter. Nu ser det ut som de kan få hård konkurrens från en ny spelare, nämligen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: