Robotdinosaurien Pleo skinnflådd

Foto: iFixit

iFixit, kanske mest kända för att de skruvar isär varenda Apple-produkt, har nu även gett sig på robotdinosaurien Pleo som nu blivit skinnflådd och nedmonterad. Faktum är att det gjordes redan i januari 2008. Det handlar alltså om den ursprungliga Pleo-roboten och inte den uppdaterade Pleo Reborn, som släpptes härom månaden.

Av bilderna hos iFixit kan vi bland annat se att själva huvudprocessorn i Pleo är en Atmel AT91SAMS256 32-bitars ARM-mikroprocessor med 256 KB inbyggt flashminne.

Pleos svans styrs av två olika motorer; en för att röra den i höjdled och en annan i sidled. Genom att kombinera motorerna kan svansen viftas i många unika positioner.

Varje ben drivs av två motorer, varav den ena sitter i bålen och den andra i sjävla benet. Totalt behövs åtta motorer och 36 kugghjul för att Pleo ska kunna gå.

Pleo består av många olika komponenter. Foto: iFixit

Även HowStuffWorks har plockat skinnet av Pleo och där framkommer att det i kraniet sitter två stycken ARM7 32-bitars mikroprocessorer. Den ena hanterar sensordata från Pleos öron (två mikrofoner för binaural hörsel), ögon (en CMOS-sensor i nosen), en IR-sensor samt två trycksensorer under hakan och ovanpå huvudet.

Den andra ARM7-processorn har hand om I/O-hanteringen, det vill säga SD-kortläsare, USB-ingång och flashminnet. Samma processor funkar även som en ”alltiallo”-hjärna där Pleos personlighet sitter.

Diskutera artikeln på Robotforum.nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: