3D-skrivare gjord av LEGO

Att kalla det ”skrivare” är kanske inte riktigt rättvisande, då detta snarare skapar objekt i tre dimensioner. Men i brist på ett bättre namn så får den gå under benämningen ”3D-skrivare” tills vidare.

Man kan skapa otroligt mycket med LEGO:s innovativa och programmerbara Lego Mindstorms NXT, som väl kan liknas vid en slags fusion mellan klassiska LEGO-bitar, motorer, sensorer och en dator.

MakerLegoBot heter den skapelse som visades upp live på LegoWorld den 22-26 oktober 2010 i Zwolle, Nederländerna. Den kan, utifrån en ritning, bygga LEGO-modeller i 3D. Dock inte alltför avancerade, men i videon nedan ser vi hur den bygger ett hus. Hela 2.400 legobitar krävdes för att bygga den och för den som själv vill föröska ge sig på att bygga en egen MakerLegoBot finns detaljerade instruktioner här.

Inspirationen till bygget fick skaparen bland annat av projekt som Makerbot och RepRap, som är två konventionella Open Source-3D-printers som gemene man (nåja) kan bygga hemma på kammaren. Ritningen för MakerLegoBot  skapades först i ett CAD-program och den består av tre Lego Mindstorms-block och nio NXT-motorer.

Även många andra innovativa skapelser har byggts med hjälp av Lego Mindstorms. Här är t.ex en Sudoku-lösande Mindstorms-robot:

Diskutera på Robotforum.nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: